
Puuviljade ja marjade täieliku väärindamise arendamine funktsionaalsete jookide väljatöötamiseks Tori Siidritalus
Puuviljade- ja marjade sordiaretuse käigus on saadud palju huvipakkuvaid kohalikke puuvilja ja marjasorte ning aretisi, mille töötlemistehnoloogilisi omadusi pole veel uuritud.
Puuviljadest ja marjadest mahla tootmiseks ja erinevate joogitoodete valmistamiseks pressitakse mahl, mille tulemusel tekib märkimisväärses koguses pressjääki. Puuvilja ja marja pressjääk sisaldab aga rikkalikult bioaktiivseid ühendeid, mille osakaal võib olla jäägis kõrgem kui mahlas ning see on väga väärtuslik tooraine lisandväärtuse loomiseks uutes toidutoodetes. Uurides mahla pressjäägi väärtuslikke omadusi saab leida kestlikke lahendusi jääkide täielikuks väärindamiseks.
Projekti eesmärk on leida keskkonnasäästlik tehnoloogia kohalike puuvilja – ja marjasortide ja aretiste täielikuks väärindamiseks ning töötada välja uus protüüptoode. Projekti käigus viiakse läbi tootjale huvipakkuvate kohalike marja- ja puuviljasortide ning aretiste viljade biokeemiline analüüs. Viiakse läbi tehnoloogiline uuring roheliseviljalise musta sõstra sordiga ning valitud õuna ja pirni aretistega. Erinevates tehnoloogilistes etappides tekkinud fraktsioone analüüsitakse ja katsetatakse sobivaid fraktsioone uute jookide väljatöötamisel kasutades probiootilisi mikroorganisme. Projekti raames viiakse tehnoloogia ja tootearenduskatseid läbi EMÜ PKI Polli aiandusuuringute keskuse PlantValor analüüsi- ja tehnoloogiaüksuse laborites ning Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalus.
Projekti tulemusel valmib uus prototüüptoode. Projekti tulemusel leitavad tehnoloogilised lahendused aitavad uudsel viisil kaasa aiasaaduste täielikule väärindamisele, mida saab rakendada laialdasemalt.
Projekti tulemusi levitatakse laiaulatuslikult vastavalt kavandatud plaanile.
Projekt aitab kaasa aiandussektori konkurentsivõime kasvule ja on suunatud keskkonnasäästliku tootmislahenduse väljatöötamisele.
Tänaseks on Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalul ca 10 ha õunaaedasid ja käib järk-järguline sõstraistandike rajamine. Ettevõtte kõik aiad on mahekasvatustehnoloogial ja peetakse oluliseks, et puhas keskkond ja ökoloogiline tooraine on võti jätkusuutlikule majandamisele ja tulevikule terviklikult.
Ettevõtja on valinud tootmisesse uue roheliseviljalise musta sõstra sordi, millele soovib leida projekti käigus tehnoloogilise lahenduse täielikuks väärindamiseks. 10 tegevusaasta jooksul on põhitegevuseks olnud õunakasvatus ja õunast mitmesuguste jookide valmistamine, mille käigus jääb järgi suur hulk väärtuslikku pressjääki. Ettevõtja soov on leida uudsed lahendused õuna pressjäägi väärindamiseks funktsionaalse lisandväärtusega toodeteks.
Projekti eesmärk on leida keskkonnasäästlik tehnoloogia kohalike puuvilja – ja marjasortide ja aretiste täielikuks väärindamiseks ning töötada välja uus prototüüptoode. Projekti käigus viiakse läbi marja- ja puuviljasortide viljade, neist saadud mahla ja pressijäägi biokeemilised analüüsid ning tehnoloogilised katsed uute fermenteeritud jookide tootearenduseks. Valmistatakse uute toodete katsepartiid ja viiakse läbi projekti tulemuste levitamine.


